Toksyny i metale ciężkie - wpływ na organizm człowieka

Kategoria: Terapie naturalne Opublikowano: sobota, 07 październik 2017 Piotr Nowak Drukuj E-mail
Toksyny Zdrowie - terapie naturalne

Wiedza na temat toksyn w naszym życiu, a szczególnie w jedzeniu, jest podstawą dla prawidłowego i zdrowego funkcjonowania w tym świecie.

 

Mówiąc o toksynach, często mamy także na myśli metale ciężkie, pestycydy, smog i trucizny. Można je spotkać w produktach naturalnych, jak również w postaci substancji sztucznie wytworzonych. W ostatnich latach coraz bardziej nam jednak zagraża ten drugi rodzaj substancji, tj. wytworzonych w sposób chemiczny.

Wszystkie toksyny odbijają się echem w ludzkim organizmie.

Niemniej jednak jedne z tych substacji wpływają na nas w sposób niezauważalny, inne z kolei wywołują reakcje „chorobowe” niemal od razu.
Substancje szkodliwe dla naszego zdrowia można obecnie spotkać praktycznie w każdym rodzaju przetworzonych produktów spożywczych, szczególnie tych od razu gotowych do spożycia.

W pojedynczych produktach ilość toksyn jest najczęściej na akceptowalnym poziomie, z którym organizm jest w stanie sobie częściowo poradzić. Jednak gdy takich produktów spożywamy wiele każdego dnia, substancje potencjalnie szkodzące naszemu zdrowiu systematycznie odkładają się w organizmie. Efektem będą szybciej lub później określone negatywne reakcje zdrowotne, od alergii począwszy, a na nowotworach kończąc.

Współczesna medycyna i przemysł chemiczny lubią uproszczenia.

Człowieka traktuje się obecnie jako jednostkę statystyczną, sugerując każdemu z nas określone z góry „ średnie dawki” różnych substancji. Należy jednak pamiętać, że jako ludzie charakteryzuje nas bio-indywidualność. Statystyczny człowiek nie istnieje.

Każdy z nas reaguje inaczej na dostarczone do organizmu toksyny.
Niektórzy skuteczniej je rozkładają i wydalają, inni z kolei słabiej. Ma na to wpływ m.in. odpowiednia dieta sprzyjająca lub niesprzyjająca wydalaniu różnego rodzaju trucizn z ciała.

Znaczenia nabiera też kwestia środowiska w którym żyjemy, zanieczyszczenia powietrza itp.  
Od tego wszystkiego zależy bezpośrednio nasza odporność zdrowotna, która jak wszyscy wiemy, jest kluczowa dla naszego życia.

Kolejnym problemem są uśrednione dawki dla dzieci i osób dorosłych. Jak wiadomo dziecko będzie inaczej „przetwarzać” substancje toksyczne w określonych dawkach w porównaniu do osoby dorosłej. Mowa tu w szczególności o ogólnodostępnych produktach spożywczych, dodatkach do jedzenia oraz lekach. Jest ich tak dużo, że trudno je choćby częściowo wymienić i opisać.

Przykłady szkodliwych artykułów dostępnych markecie:
- tanie parówki,
- błyskawiczne zupki chińskie,
- gotowe sosy do makaronu,
- fast foody,
- barwione i słodzone napoje gazowane,
- margaryna (tłuszcze utwardzone, trans),
- tanie płatki śniadaniowe,
- słodycze, szczególnie te kolorowe
- i naprawdę tysiące innych rzeczy.

Dziś większość dostępnych produktów w sklepach nie jest tymi samymi produktami co kilkanaście lub kilkadziesiąt lat temu. Ich skład chemiczny najczęściej tak radykalnie się zmienił, że aż ciężko mówić o ich prozdrowotnym wpływie na człowieka.

Z uwagi na masową skalę produkcji, do jedzenia zaczęto dodawać określone substancje chemiczne wydłużające przydatność do spożycia oraz różnego rodzaju tańsze zamienniki obniżające koszty. Osobny temat stanowią polepszacze smaku lub wyglądu jak np. glutaminian sodu czy odpowiedniki proszku do pieczenia.

Większość osób twierdzi, że toksyny dostają się do organizmu poprzez spożywane posiłki. I jest to prawda.  

Trucizny jednak mogą się też dostać do organizmu innymi drogami tj.:
- przez układ oddechowy,
- przez skórę,
- poprzez podanie w formie zastrzyku (np. szczepionki).

Szczególnie niebezpieczne jest zanieczyszczone powietrze obfitujące w substancje szkodliwe, o których możemy wszędzie przeczytać (pyły węglowe, ołów, rtęć itd.).

NAJPOPULARNIEJSZE DODATKI DO ŻYWNOŚCI

Aspartam – składa się głównie z kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz z metanolu (uzyskiwanego z genetycznie zmodyfikowanej bakterii E. coli). Częstymi objawami po spożyciu aspartamu są bóle głowy, podwyższone ciśnienie krwi i śródczaszkowe, szumy w uszach, mroczki przed oczami, guzy mózgu, reakcje alergiczne itp. Najczęściej stosowany jest w napojach słodzony typu „light”.

Acesulfam K (potasowy) – inaczej nazywany solą potasową. Jest pochodną kwasu acetylooctowy i izocyjanianu. Powoduje on najczęściej zaburzenia poznawcze. Mieszany jest z aspartamem, co potęguje jego skutki uboczne.

Glutaminian sodu – wzmacniacz smaku. W zależności od laboratorium badawczego jego wpływ na zdrowie jest różnie oceniany, od skrajnie nieprzyjaznego człowiekowi po akceptowalny w małych dawkach. Jest neurotoksyną, która w większych dawkach (o co nie trudno w dzisiejszym pożywieniu) powoduje najczęściej nadwrażliwość emocjonalną, zaburzenia poznawcze, niszczy neurony w siatkówce oka, a nawet może powodować ślepotę. Czasami producenci ukrywają zastosowanie glutaminianu sodu pod innymi nazwami np. „aromaty naturalne”.  W celu zminimalizowania negatywnego wpływu tej substancji, jak również innych jej podobnych, jest spożywanie m.in. witaminy C lub np. imbiru.

Azotan sodu – środek konserwujący (E250). Jest niezwykle często używaną substancją konserwującą np. w przetwórstwie wędliniarskim. Może wpływać na powstawanie nowotworów oraz uszkadzać wątrobę. Jego negatywne skutki można częściowo zminimalizować przyjmując jednocześnie  witaminę C i E.

Karagen – zagęstnik. Pozyskiwany jest z czerwonych glonów. Zastępuje tłuszcze w pożywieniu, jednak nie posiada żadnych właściwości odżywczych. Wykazano, że karagen powoduje m.in. stany zapalne w organizmie, przyczynia się do nowotworów oraz potrafi zniszczyć naszą mikroflorę jelitową. Niestety nie ma wprowadzonych ograniczeń w jego stosowaniu.

PLASTIK – TWORZYWO SZTUCZNE POWSZECHNIE STOSOWANE.

Plastik produkuje się z ropy naftowej !

Plastik najczęściej wykorzystywany jest jako opakowanie do żywności. Dotyczy to produktów w formie stałej oraz płynnej.

Każde opakowanie z tworzyw sztucznych ma swój symbol. Chodzi o identyfikację, z jakiego tworzywa zostało ono wytworzone oraz klasyfikację do jakich form żywności możemy je wykorzystywać.

Oznakowania na plastikach

PET (01) – naczynia jednorazowego użytku oraz butelki wody mineralnej. Opakowania takie nie powinny być wykorzystywane ponownie. Narażone na promieniowanie słoneczne i ciepło wielokrotnie zwiększają uwalnianie się substancji chemicznych.

HDPE (02) – Jeden z bezpieczniejszych plastików. Umożliwia powtórne użytkowanie takiego opakowania. Bezpieczniejszy od PET.

PVC (03) –Należy się go wystrzegać. Wydziela szkodliwe dla zdrowia dioksyny. Wykorzystywany m.in do wyrobu foli do pakowania produktów spożywczych. Poza tym stosuje się go w innych dziedzinach przemysłu, poza spożywczym.

LDPE (04) – wykorzystywany jest do produkcji torebek foliowych, w tym do folii spożywczej (do pakowania). Dozwolony do powtórnego użytku. Jednak nie jest tak bezpieczny jak tworzywo 02 i 05.

PP (05) – polipropylen. Wraz z HDPE (02) uważa się go za najbezpieczniejszy z plastików. Należy zawsze pamiętać, że nie ma bezpiecznych plastików, zawsze istnieje prawdopodobieństwo uwalniania szkodliwych substancji.

PS (06) -  polistyren. Nie powinno się go stosować do produkcji opakowań dla produktów spożywczych. Jakkolwiek wykonuje się z niego np. jednorazowe kubki, talerzyki i sztućce. Wydziela szkodliwe substancje.

INNE (07) – nie stosowane w przemyśle spożywczym. Toksyczne dla człowieka.

METALE CIĘŻKIE

Niestety żadne organizacje między narodowe nie wprowadziły oficjalnych zakazów dotyczących granicznego poziomu metali ciężkich dla poszczególnych grup asortymentowych. Jest to sytuacja nie do zaakceptowania, jednak tak to wygląda obecnie. Ponadto nikt nie wymaga od firm badań na ilości metali ciężkich w pożywieniu.

Całe szczęście do rzadkości należą sytuacje mocnych otruć jednorazowych.
Większym problemem jest jednak długookresowe odkładanie się tych metali w naszym organizmie. Z latami ich ilość może naprawdę zagrozić naszemu zdrowiu, a nawet życiu.

Metale ciężkie często mogą być automatycznie usuwane z naszego ciała jako forma obronna organizmu. Najszybciej pozbywanie są te „przemycone” w pożywieniu.
Układ pokarmowy częściowo potrafi sobie z nimi poradzić. Jednak warunkiem jest sprawnie działający wspomniany układ pokarmowy i odpowiednie ilości substancji wspomagających wydalanie tych szkodliwych substancji.

Metale ciężki, które nie będą wstanie wydostać się z naszego organizmu są najczęściej magazynowane w tkance tłuszczowej.

Metale ciężkie sprzyjają, a nawet powodują powstawanie nowotworów. Uszkadzają tak komórki ciała, że przestają one prawidłowo funkcjonować. Doraźnie z pomocą mogą nam „przyjść” przeciwutleniacze, które ten proces częściowo odwracają, np. witamina C.

To co metale ciężkie popsują w naszym organizmie może być dziedziczone w postaci uszkodzonego DNA na kolejne pokolenia.

 

Nie należy też zapomnieć o toksynach zawartych w naturalnych produktach jak np. owoce i warzywa.
Stwarzają one realne zagrożenie dla dobrego zdrowia, a nawet życia człowieka. Jest to jednak tak obszerny temat, że wymaga osobnego artykułu.

Odsłony: 1113

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy Odśwież